SAVJETI

Namirnice koje bez grižnje savjesti možete jesti prije spavanja

Koliko vam se puta desilo da preskočite večeru, pa zbog toga ne možete da zaspite

Koje namirnice konzumirati navečer. Printscreen

E. Ag.

9.2.2023

Koliko vam se puta desilo da preskočite večeru, pa zbog toga ne možete da zaspite i na kraju posegnete za najkaloričnijim namirnicama koje imate u frižideru? Ovo je čest scenarij kod većine osoba koje pokušavaju da smršave, a i najčešći razlog zbog čega im to ne polazi za rukom. Nutricionisti se slažu da preskakanje obroka nije dobra ideja kada želite da se oslobodite viška kilograma, pa kao rešenje nude mudro izabrane namirnice, koje ćete konzumirati u određenim dijelovima dana. Dok se za doručak preporučuje hrana koja će vam dati energiju, za večeru su najpogodnije namirnice koje ubrzavaju metabolizam. U nastavku smo vam pripremili listu takvih namirnica, koje bez griže savjesti možete jesti čak i neposredno prije spavanja, jer vam neće opteretiti želudac, a istovremeno će pospješiti sagorijevanje kalorija koje ste unijeli tokom dana.

Mrkva

Mrkva može poslužiti kao zdrava zamjena za čips ili neku drugu hrskavu grickalicu. Odlična je za zdravlje zuba i očiju, a pomoći će vam da imate mirniji san. Ona sadrži i veliki broj vitamina i minerala, tako da će vam vaše tijelo biti zahvalno.

Grčki jogurt

Ima malo masnoće, dosta proteina, a bit ćete veoma siti. Zato je grčki jogurt odličan izbor za večernju užinu. Za još bolji užitak možete dodati i malo omiljenog voća.

Suhe smokve

Tri ili četiri komada će zavarati vaš apetit. Ukoliko budete i dalje gladni, suhe smokve se odlično slažu sa sirom, pa eto ideje za zdravu kombinaciju.

Svježi sir

Svježi sir također je jedna od vrlo namirnica koje su bogate proteinima i aminokiselinama, a koje pospješuju gubitak kilograma. Jedni vole kravlji, drugi koziji, a ni s ostalim varijantama svježeg sira nećete pogriješiti.

Zeleno povrće

Većina zelenog povrća sadrži malo kalorija, ali je bogato proteina pa će vas lako zasititi. Stoga, nećete pogriješiti ako prije spavanja pojedete bilo koje zeleno povrće. To mogu da budu razne lisnate salate. Možete da napravite i smoothie od kelja, blitve ili špinata.


Zelena salata. Printscreen

Puretina

Puretina je odličan izbor za obrok prije spavanja jer ne sadrži mnogo kalorija i masti, a zadovoljava sve potrebe za proteinima.

Tamna čokolada

Što je tamnija, to je zdravije. Odnosno, što čokolada sadrži veći procent kakaa, to će pozitivnije utjecati na vaše zdravlje.

Bobičasto voće

Jedna šolja jagoda, malina ili borovnica odlična je večernja užina jer nema mnogo kalorija, ali je prepuna vitamina, antioksidanasa i vlakana. Za još bolji ukus ih možete preliti umućenom biljnom pavlakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.