KORISNO

Želja za hranom može otkriti šta treba organizmu

Manjak cinka, hroma, željeza, kalcija i magnezija, također, mogu voditi do čežnje za slatkim namirnicama

Jede vam se kikiriki to može značiti da organizmu nedostaje magnezija. Ilustracija

Z. K.

3.3.2022

Možda niste znali, ali hrana za kojom čeznete otkriva nešto o zdravlju. Australski nutricionisti ističu koliko je važno obraćati pažnju na apetit i hranu za kojom žudite jer može otkriti i određene nedostatke u organizmu. 


Zdrav metabolizam

Li Holms (Lee Holmes), nutricionist, ističe kako je čežnja za određenom hranom često pokazatelj manjka određenih minerala u tijelu, što kroz vrijeme može dovesti do zdravstvenih problema, a kada je u pitanju prehrana, često se borite s povećanim apetitom i željom za određenom hranom.

Ako vam se jako u zadnje vrijeme jedu čokolada, orašasti plodovi ili grah, može značiti da organizmu nedostaje magnezija, koji se može pronaći u sjemenkama bundeve, chia sjemenkama, kikirikiju, sojinom mlijeku i špinatu. Li smatra kako je normalno da u takvim trenucima obroku dodate tu čokoladu ili orašaste plodove, kako biste zaustavili čežnju.

Dodaje i kako manjak cinka, hroma, željeza, kalcija i magnezija, također, mogu voditi do čežnje za slatkim namirnicama. Ako vam sline cure na spomen lizaljke, zaslađenih napitaka i namirnica punih šećera, moguće je da vam nedostaje hroma, triptofana, fosfora, a prema riječima stručnjaka, sve je to potrebno za energiju, obnovu stanica i zdrav metabolizam.


Disbalans elektrolita

Ako pak čeznete za slanim grickalicama, to bi mogao biti znak disbalansa elektrolita, što se može javiti nakon vježbanja i dehidracije. Li dodaje kako manjak cinka i željeza mogu, također, biti uzrok želje za slanim. 

Možda je malo čudno čeznuti za gaziranom vodom, ali i to se može dogoditi te značiti da je došlo do manjka kalcija u organizmu. Umjesto da se prepustite želji, nadomjestite nedostatak tako da pijete mlijeko ili jedete šljive, brokule i kelj u svakom obroku. Ako je u tijelo premalo željeza, vjerovatno ćete imati jaku želju za crvenim mesom, a ako u prehranu uključujete malo proteina, i to bi moglo biti odgovorno za želju za hranom. 


Šta vam pokazuje

Želja za čokoladom: Vaše tijelo treba magnezija, a možete ga unijeti putem orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća i voća. 

Želja za zaslađenim pićima i hranom: Vaše tijelo treba hrom, triptofan i fosfor, a možete ih pronaći u zelenom povrću, piletini, siru, grožđu, batatu, jajima i žitaricama. 

Želja za hljebom i tjesteninom: Vaše tijelo treba proteina i nitrogena, a trebali biste jesti crveno meso, grah, chia sjemenke, masnu ribu. 

Želja za masnom hranom: Vašem organizmu treba kalcija, a možete ga pronaći u povrću, leći, mlijeku i siru. 

Želja za slanom hranom: Organizmu nedostaje hlorid i silicij, a pronaći ga možete u sjemenkama, masnoj ribi i kozijem mlijeku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.