"AVAZ" NA LICU MJESTA

Emotivna večer u Historijskom muzeju na otvorenju izložbe posvećenoj legendarnom generalu Divjaku: Jovane, hvala Vam

Još nismo svjesni da Jovan Divjak nije vise među nama. Nekako sve očekujemo da se pridruži ovom skupu, rekla je Hašimbegović

N. Ajnadžić - Dž. Redžepagić

16.4.2024

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine večeras je vrlo emotivno - otvorena je izložba posvećena legendarnom Jovanu Divjaku.

"Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace“ naziv je ove jedinstvene postavke koja oslikava život čovjeka koji je toliko toga dao Bosni i Hercegovini i za Bosnu i Hercegovinu.

Rijetko ko je ostao ravnodušan

Izložba je realizirana kroz saradnju s Udruženjem „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“, uz podršku Općine Novo Sarajevo.

Direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović održala je veoma emotivan govor na koji je rijetko ko ostao ravnodušan.

- Još nismo svjesni da Jovan Divjak nije vise među nama. Nekako sve očekujemo da se pridruži ovom skupu. Nažalost, to nije tako. Odlučili smo se na ovaj načkn da po prvi put isčitavamo lik i djelo Jovana Divjaka - rekla je Hašimbegović.

Visa kustosica Elma Hodzić istaknula je da je na izložbi iskorišteno Divjakovo pismo, njegovi dijelovi barem.

- Beskrajno smo zahvalni na ustupljenim materijalima i ukazanom povjerenju. Bilo bi važno da se rad na ovom prrocesu nastavi - rekla je Hodžić i dodala:

- Ova izložba je samo mali pokušaj da kažemo - Jovane, hvala Vam.

Zapis s Divjakovog radnog stola

Edin Bećarević, izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“, kazao je da je ostavština Jovana Divjaka ostavština svih građana BiH.

- "O dobrim delima se ne priča, dobra dela se vide". Ovaj zapis smo pronašli na Jovanom radnom stolu dok smo pripremali izložbu. Još jedna zabilješka je: "Život je najljepša umjetnost" - istakao je Bećarević.

Jovan Divjak (1937-2021) je filantrop, oficir, pisac, predavač. Građani Sarajeva ga pamte kao džentlmena, ambasadora Sarajeva i BiH koji je čvrsto vjerovao da obrazovanje može pomoći u unaprijeđivanju društva. Prvi dio izložbe čini autobiografsko obraćanje kroz razloženo oproštajno pismo Jovana Divjaka - ovo pismo je jasan i pregledan rezime njegove biografije nastao kao rezultat samorefleksije i analize vlastitog života. Drugi dio izložbe vezan je za priče Jovana Divjaka u periodu opsade Sarajeva, dok je treći posvećen njegovom životnom projektu, Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”.

Napravljen je i poseban zid s uspomenama koji je zamišljen kao prostor na kojem građani mogu podijeliti svoje fotografije s Jovanom Divjakom, koji je bio čest muzejski gost.

Kroz fotografije, autentične predmete i glas Jovana Divjaka ova izložba progovara o historiji Sarajeva, s kojim se Divjak povezao od 1966. godine i koje će biti i ostati njegova ljubav pretočena u djela i riječi (Sarajevo, mon amour).

Cilj je predstaviti fragmente biografije Jovana Divjaka, ličnosti koja se istaknula kao vojni lider, humanitarac i borac za pravdu. Ujedno, izložba se realizira u nadi da će predstavljene priče inspirisati posjetitelje i potaknuti na promišljanje o vrijednostima, životnim izborima i važnosti glasa pojedinca u turbulentnim ratnim vremenima, kao i u simboličkim bitkama koje nas čekaju kada se rat formalno zaključi.

"Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace“ je nastala kao prvi pokušaj muzeološkog iščitavanja lika i djela Jovana Divjaka, s ciljem da se kroz izložbu uspostavi platforma za buduća istraživanja – da se potakne promišljanje o društvenoj i vojnoj historiji, ali i dublje razumijevanje ličnosti i naslijeđa Jovana Divjaka.

General Divjak bio je sinonim za multietničnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.