KORISNO

Namirnice koje mogu ublažiti nadimanje stomaka

Namirnice bogate kalijem, kao što su banane, avokado, kivi, narandža i kikiriki, sprečavaju zadržavanje vode

Nadimanje stomaka. Facebook

Z. K.

31.7.2023

Nadimanje stomaka koje često osjećamo može izazvati jak osjećaj nelagodnosti, što utječe na naš svakodnevni život na različite načine. Nasreću, postoji mnogo načina da se to smanji.

Obično se nadimanje stomaka javlja zbog nakupljanja gasova u gastrointestinalnom traktu. Nadimanje čini stomak većim nego obično, a može biti i bolan.

Zadržavanje tečnosti u tijelu također može dovesti do nadimanja. Ovo su najbolje namirnice koje možete dodati svojoj ishrani i lako se izboriti s dosadnim nadimanjem stomaka.

Krastavac 

Možda već znate da krastavac može smanjiti natečenost ispod očiju. Ono što možda niste znali jeste da može djelovati na isti način i za vaš stomak. Povrće sadrži kvercetin, flavonoidni antioksidans koji pomaže u smanjenju nadimanja.

Banane 

Namirnice bogate kalijem, kao što su banane, avokado, kivi, narandža i kikiriki, sprečavaju zadržavanje vode, regulirajući nivoe natrija u vašem tijelu i tako mogu smanjiti nadimanje izazvano solju. Također, banane imaju rastvorljiva vlakna koja mogu ublažiti ili spriječiti zatvor.

Papaja 

Enzim papaje pomaže u razgradnji proteina u gastrointestinalnom sistemu, što olakšava varenje. Tropsko voće ima i antiinflamatorna svojstva, te vlakna koja podržavaju snažan, probavni sistem.

Šparoge

 One su superhrana protiv nadimanja. Sadrže prebiotike, koji pomažu u održavanju rasta “dobrih” bakterija. Ovo pomaže u održavanju zdrave ravnoteže u digestivnom sistemu kako bi se spriječili i/ili smanjili gasovi. Povrće sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja pomažu u promociji općeg zdravlja probave.

Smanjite stres

Vjerovali ili ne, nadimanje nije uvijek povezano s vašom ishranom. Kortizol, također poznat kao hormon stresa, može izazvati niz simptoma u cijelom tijelu, uključujući nadimanje. Istraživanja pokazuju da stres direktno utječe na probavni sistem, što zauzvrat može izazvati nadimanje. Neki prirodni načini za koje je dokazano da snižavaju kortizol su bolji san, vježbe niskog intenziteta i meditacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.