NISU SLATKIŠI

Ove navike su krivci za povišen šećer u krvi

Nedovoljno sna može poremetiti hormone gladi

Hrana nije jedini uzrok visokog šećera u krvi. Medline Plus

Z. K.

24.1.2024

Povišen nivo šećera u krvi može biti posljedica konzumiranja velikih količina prerađenih ugljikohidrata, ali i loših životnih navika. Hrana nije jedini uzrok visokog šećera u krvi. Kada pomislite na to, vjerovatno vam odmah na um padne to koliko slatkiša jedete.

Energetski skok

Unos ugljikohidrata ima značajnu ulogu u nivou šećera u krvi, bilo da se nalaze u voću, žitaricama ili slatkišima. Međutim, ne utječu samo oni na nivo šećera. Neke navike koje nemaju nikakve veze s hranom utječu na to kako tijelo regulira šećer.

Stres 

Pod stresom se oslobađaju hormoni, poput adrenalina i kortizola. Otpuštanje ovih hormona povećava budnost i proizvodnju energije, što znači da će šećer u krvi skočiti, ali u tim kratkoročnim situacijama, taj energetski skok je zapravo poželjan.

Morate biti budni i puni energije kako biste se nosili sa stresnom situacijom. I kada se taj stresor ukloni, nivo ovih hormona vraća se u stanje mirovanja i sve je ponovno uravnoteženo. Problem nastaje kada je stres stalno prisutan u životu. Hronično visok nivo kortizola može hronično povisiti nivo šećera u krvi, piše „mindbodygreen“.

Nedovoljno sna 

Nedostatak sna također može podstaknuti porast nivoa kortizola tokom dana, odnosno povećanje glukoze i učiniti da tijelo manje efikasno snižava visok nivo šećera u krvi. Nedovoljno sna može poremetiti hormone gladi, pa ćete primijetiti da ste više gladni tokom dana kada se niste lijepo naspavali. Preporučuje se 7-8 sati sna svake noći.

Nedovoljno aktivnosti 

Neredovno kretanje također je povezano s povišenim nivoom šećera u krvi. Mišićima je potrebna energija za kretanje tokom vježbanja i oni će koristiti glukozu iz krvi kao gorivo. Istraživači su 2022. godine otkrili da je hodanje, čak i stajanje od dvije do pet minuta, sat ili dva nakon jela, dovoljno da se ostvari značajan utjecaj na nivo glukoze u krvi. Intenzivnije vježbanje ima još veći učinak.

Vrijeme jela

Važno je i kada jedete. Metabolizam je aktivniji ujutro, što znači da je organizam spremniji za bolju razgradnju hrane i iskorištavanje glukoze iz krvi. Kada jedete kasno uvečer, neposredno prije spavanja, treba više vremena da tijelo glukozi iskoristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.