ZDRAVA HRANA

Maslinovo ulje umanjuje rizik od oštećenja ćelija

Polifenoli iz maslinovog ulja imaju protuupalno djelovanje te umanjuju simptome astme, osteoartritisa kao i reumatoidnog artritisa

Pikantnost i gorčina ulja su vrline ulja. Facebook

Dž. R.

15.2.2024

Maslinovo ulje bogato je monozasićenim kiselinama i vitaminom E, koji umanjuje rizik od oštećenja i upale ćelija. Polifenoli iz maslinovog ulja imaju protuupalno djelovanje te umanjuju simptome astme, osteoartritisa kao i reumatoidnog artritisa. Koliko god se činilo zdravim i korisnim, potrebno je znati kako svako maslinovo ulje nije jednako, te nema jednake efekte na naše zdravlje ili okus hrane.

Vrste ulja

Proces proizvodnje maslinovog ulja odvija se u dvije faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem. U drugoj fazi prešanjem smjese zdrobljenih plodova, cijedi se čisto maslinovo ulje. Hladno prešanje je najčistija tehnologija obrade maslina. S obzirom na proizvodnju, razlikujemo nekoliko tipova maslinovog ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se nakon prvog prešanja zdravog ploda masline, a kiselost, koja negativno utječe na hemijske karakteristike ulja, ne prelazi mu 0,8 posto. Jako je važno napomenuti da ova vrsta ulja ne smije imati nikakav miris nesvojstven njemu.

Djevičansko ulje (vergine) se dobiva nakon prvog prešanja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 posto. Ima nešto blaži okus od ekstra djevičanskog. Koristi se za prženje na tavi i pečenje.

Maslinovo ulje dobiva se miješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog ulja, koje služi poboljšanju boje i okusa. Kiselost ovako proizvedenog ulja je približno pet posto.

Neutralnije je u boji, okusu, mirisu te zdravstvenim dobrobitima koje ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje imaju. Ovako proizvedeno ulje je slabije kvalitete, ali se može koristiti za prženje.

Adekvatno čuvanje

Pikantnost i gorčina ulja su vrline ulja, a nikako njegove mane. Intenziteti voćnosti, pikantnost i gorčina karakteristike su koje se cijene. Što su one jače, to je ulje bolje. Ako primijetite da ulje koje koristite ima sve jači miris, ne bacajte ga.

Veliku pažnju treba posvetiti čuvanju ulja. Rok trajnosti djevičanskog maslinovog ulja je 18 mjeseci od datuma prerade, a ne od datuma punjenja boce. Ulja se trebaju čuvati u adekvatnoj ambalaži (najbolje u staklenoj ambalaži), dobro zaštićeno od svjetlosti i kontakta sa zrakom, na temperaturi 16-20 Celzijevih stepeni.

Pažljivo odaberite

Zasigurno je da visoka temperatura nepovoljno utječe na gubitak nutritivnih vrijednosti. Savjet je da pripazite na temperature pri kuhanju te nastojite koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. U korištenju drugih, pripazite za šta ih koristite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.