RAZVOJ Malo reda treba unijeti i u bebinu svakodnevicu

Kako disciplinirati bebu

Nudimo vam nekoliko "strategija" koje možete primijeniti u tipičnim scenarijima tokom kojih vaše mjezimče stavlja na kušnju vašu strpljivost

"Bebe i mame"

Djecu treba naučiti da su ugodni zvuci povezani s ugodnim reakcijama

Foto: Ilustracija


Disciplinirati bebu - sigurni smo da će vam ovo zazvučati pomalo čudno, nepotrebno i nelogično. Istina, dok je ponašanje djeteta od tri-četiri godine, bilo ono loše ili dobro, ipak utemeljeno na njegovoj sposobnosti da shvati ko ste i na koji način reagirate na njegove postupke, za "loše ponašanje" novorođenčeta se nikako ne može reći da je namjerno.  

Kada povuče vaš lančić ili kravatu, to je zapravo za bebu samo istraživanje novog, nepoznatog svijeta, u kojem vi kao roditelj predstavljate najznačajniju i najprivlačniju nepoznanicu. Upravo zbog toga, tokom prve godine života vašeg djeteta najznačajniji cilj mora biti kreiranje bliske i zdrave veze koja će predstavljati temelj za gradnju odnosa za cijeli život. A upravo to uključuje i sve vaše pokušaje da je "disciplinirate" od prvih dana života.

Ponudit ćemo vam nekoliko strategija, nazovimo ih tako, koje možete primijeniti u tipičnim scenarijima tokom kojih vaše mjezimče stavlja na kušnju vašu strpljivost.

Čupanje, grebanje, udaranje

Sve se ovo svrstava u potpuno normalno ponašanje novorođenčeta, jer je to za novorođenčad način na koji mogu uživati u igri vlastitim rukama - i, što god je vaša reakcija bučnija, to je zabava za novorođenče veća i zanimljivija. Morate znati jedno - beba ne zna da su grebanje i udaranje pogrešni potezi sve dok joj se to ne kaže.

Kada vas beba povuče za kosu ili udara po licu, lagano joj, gledajući je u oči, sklonite ruke i bez ljutnje recite: "To mamu boli". Pokažite joj neki drugi pokret, kao što je: "Daj mami ruku," ili joj dajte svoj prst da se poigra.

Ako udari drugo dijete, recite joj: "Mi ne tučemo drugu djecu, mi ih grlimo" i zagrlite drugo dijete.

Pokušajte i sa upozorenjima: "Da, to možeš" ili "Ne, to se ne smije dirati", kada vaš mali istraživač želi dodirnuti određene predmete.

 Ugrizanje tokom dojenja

Ovo nije nimalo bezbolno za majku i najčešće se dešava kada beba ima pet do sedam mjeseci i kada počinje muka s izbijanjem zuba. Čak i ako beba nema zuba, ugriz desnima može biti izuzetno neugodan i neprijatan.

Kada osjetite da je beba spremna za ugriz, stavite prst između desni i bradavice, s blagim pritiskom donje vilice i pokušajte je naučiti da poštuje svoj najznačajniji izvor života.

Ponekad će se desiti da beba ima snažnu potrebu da svoje upaljene desni umiri baš na vašoj bradavici. U tom slučaju, kupite gumene igračke za tu namjenu i nudite ih djetetu.

Ukoliko su zubići već tu je svaki ugriz mnogo jači. Vikati ne smijete, jer neke bebe toliko uplaši takva majčina reakcija da po nekoliko dana odbijaju dojenje. Ovo se u pedijatriji naziva štrajk dojenih beba.

Zato umjesto naglog trzanja i vriska, uradite suprotno od onog što vam vaš instinkt govori - privucite bebu još više na grudi. Tako ćete joj nakratko začepiti nosić, ona će automatski otvoriti usta da bi mogla disati i pri tome pustiti bradavicu.

Beba će postepeno shvatiti da ova njena igrica - ugrizanje za dojku, završava neugodno po nju i vremenom će prestati s tim.

Prevelika privrženost roditeljima

Vaš mali jednogodišnji "priljepak" bukvalno vam ne ostavlja ni sekundu privatnosti, stalno želi biti uz vas. Naravno, ovo je prelijep osjećaj, jer vi ste najvažnija osoba u životu bebe i ona vam to bez prestanka dokazuje.

Međutim, ne pravite grešku ni ovdje, disciplinirajte dijete, naučite ga da uživa i u trenucima kada nije uz vas. Jednostavno ga pokušajte uputiti u taj drugi svijet govoreći mu: "Ti se možeš igrati i sam(a), ti to znaš."

Ako telefonirate, a dijete vam se petlja oko nogu, tražeći da ga podignete, nemojte ga ignorirati, ali nemojte mu ni udovoljiti odmah. Možda se u trenutku osjeća samim, strah ga je. Pokušajte riječima: "Mama je trenutno zauzeta, sve je uredu, idi poigraj se još malo."

Desit će se da kada ode u drugu sobu, vaše dijete počinje vrištati u trenutku kada shvati da niste tu, pored njega. Ne trčite odmah nazad, umjesto toga nježnim mu glasom recite: "Mama je tu. Sve je uredu." Tako će iz dana u dan dijete postepeno shvatati da je uredu da se osamostaljuje i sve više odvaja od vas.

Loše navike za stolom

Kada beba počne jesti sama, budite spremni na pravi haos. Jer, bebe su rođeni klovnovi. Tako, kada ispusti kašiku ili se isprska kašicom po licu, svi obično reagiraju. Nemojte se smijati u ovakvim situacijama, jer ovo može biti i opasno, pogotovo ukoliko se beba smije punih usta.

Predlažemo vam da bebin obrok isitnite na zalogajčiće, tako će imati manje mogućnosti za bacanje hrane na pod. Naravno, ovaj mali klovn će pokušati nastaviti svoju zabavu, ali je najbitnije da to u vama ne izazove reakcije koje će ga tjerati da sve pokuša ponavljati do u beskonačnost.

Ako se ipak igra vašeg malog klovna oduži unedogled, to može biti pokazatelj da nije ni gladan, pa možete skloniti hranu sa stola.

Mali drekavac

Vjerovatno ste ko zna koliko puta čuli pomalo refleksnu reakciju majki na ulici kada njihove bebe počnu vrištati: "Prestani se derati!" Vrištanje ima efekt šoka jer tako dijete uspijeva skrenuti pažnju svih osoba iz svog okruženja. Isto tako, bebe plaču jer im to prolazi kod odraslih.

Djecu treba naučiti da su ugodni zvuci povezani s ugodnim reakcijama. Zato, ako beba skreće pažnju na sebe umilnim glasom, uzvratiti joj na isti način. Čim beba počne plakati, pokušajte je umiriti riječima: "Dušice, ti imaš tako divan glasić. Da ga čujem."

Više o temi Bebe

NA VRH

Podijeli članak na