MENTALNO ZDRAVLJE

Riblje ulje ne utječe na inteligenciju šestogodišnjaka

Za vrijeme istraživanja nije mjeren način prehrane djece, a to je, ističu naučnici, moglo utjecati na rezultate

Nema razlike u nivou inteligencije. Ilustracija

Bebe i mame

6.3.2020

Uprkos nekim dokazima da uzimanje ribljeg ulja u trudnoći pomaže u razvoju djetetovog mozga, španska studija pokazala je da u dobi od šest godina nema razlike u nivou inteligencije. 

Studija objavljena u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", potvrđuje raniju norvešku studiju, koja je ustanovila da nema razlike u inteligenciji sedmogodišnjaka čija je majka uzimala riblje ulje tokom trudnoće i dojenja i onih koji nisu bili izloženi ribljem ulju.

Masne kiseline, poput dokozaheksaenoične kiseline (DHA), kojih ima u ribi, smatraju se važnima za razvoj fetusa.  Pitanje je bilo hoće li djetetu koristiti dodavanje veće količine tih masnoća majčinoj hrani. 



Masne kiseline iz ribe smatraju se važnim za razvoj fetusa. Ilustracija

Istraživači su otkrili da djeca žena koje su u crvenim krvnim zrncima imale velike količine DHA u vrijeme porođaja, na testovima imaju natprosječan nivo inteligencije u dobi od šest godina.

Majke s visokim nivoom DHA nisu nužno dobivale riblje ulje kao dodatak prehrani nego taj rezultat možda odražava njeno unošenje DHA iz različitih izvora, a tokom dužeg razdoblja.

Studija nije mjerila način prehrane djece, a to je moglo utjecati na rezultate, kaže Ingrid Heland (Helland) iz Univerzitetske bolnice u Oslu, koja je vodila ranije norveško istraživanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.