MOŽE I BEZ MESA

Pljeskavice od krompira i luka

Služe se uz sos od majoneze i kečapa

Ukusan obrok. YouTube

E. Ag.

12.11.2023

Sastojci:

450 g crvenog krompira

1/2 glavice crnog luka

1/4 šolje brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica soli

1/4 kašičice bibera

1 jaje

80 ml ulja

Za sos:

2 kašike majoneze

1 kašika kečapa

Priprema:

Ogulite krompir, pa ga izrendajte, kao i crni luk. Pomiješajte ih u posudi i iscijedite višak tečnosti. U odvojenoj posudi ubacite brašno, prašak za pecivo, so i biber, pa promiješajte. Ubacite jaje, pa miješajte dok ne dobijete gušću smjesu. Ubacite krompir i luk u smjesu s jajetom, pa dobro sjedinite sastojke za pljeskavice. Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi u tavi. Rukama oblikujte pljeskavice od krompira i luka. Pržite po 4-5 minuta sa obje strane, dok ne porumene. Redajte pljeskavice po ubrusu da bi se ocijedio višak tečnosti. U manjoj posudi pomiješajte majonezu i kečap, pa služite sos uz pljeskavice od krompira i luka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.